Készítsünk HANGMAN játékot! - 3. rész

Többnyelvűsítsük a HANGMANünket! A 21. században illő, hogy egy program képes legyen több nyelven is megjelenni. Elég sokféle dolgot találhatnánk ki erre a feladatra, de linux berkekben a GNU gettext megoldás terjedt el, ami talán nem a legjobb, de mindenestere közismert, könnyen implementálható, ráadásul szinte az összes elterjedt programozási nyelvhez létezik modulja, osztálya, akármilye.A Pythonnak is létezik gettext modulja, használatához természetesen be kell őt importálnunk, tehát az import sorok alá helyezzünk el egy import gettext sort.

A program azon üzeneteit, amelyeket több nyelven szeretnénk megjeleníteni, "gettextesítenünk" kell.

Hogy dolgozik a gettext?
A többnyelvű stringeket a programkódon belül a _() függvénybe kell helyezni. Egy erre a célra szolgáló segédeszközzel (pl. python-babel, lásd később) ki kell gyűjtenünk. Az eszköz egy úgyneveztt 'pot' fájlt készít, amiből a fordítók elkészíthetik a saját nyelvi 'po' fájljukat. A 'po' fájlokat egy szintén erre a célra készített eszközzel 'mo' fájllá alakítjuk. Mi a különbség a kettő között? Nos, a 'po' az emberek munkájához van igazítva, a 'mo' pedig a gettexthez, binárisan tartalmazza a stringeket. A gettext a programból meghívva megnézi, hogy a környezeti változókban (LANGUAGE vagy LANG) milyen lokál van beállítva, és az annak megfelelő, megadott helyen található nyelvi alkönyvtár (pl. hu_HU.utf8) LC_MESSAGES alkönyvtárában az úgynevezett 'domain'-nek megfelelő 'mo' fájlt keres. Ha talál, betölti, és futásidőben a megfelelő stringeket kicseréli a nyelvi párjára. Ha nem talál ilyen fájlt, akkor a _() függvény kimenete az eredeti string lesz. Egyszerű de nagyszerű :)

No akkor essünk neki!
Az első lépés, hogy az import gettext után tegyük be a következő sort:

gettext.install('hangman', './lang', unicode=1)

Ez a sor a megadott argumentumok szerint létrehozza és beállítja nekünk a _() függvényt, méghozzá úgy, hogy ha a LANGUAGE=hu, akkor a ./lang/hu/LC_MESSAGES/hangman.mo fájlt fogja betölteni hozzá.

Vegyük figyelembe, hogy az programozás emberi nyelve az angol, ezért először is tanuljunk angolul, másodszor szokjunk hozzá, hogy a változóinkat, a forrásbeli megjegyzéseinket és a stringeket angol nyelven írjuk meg, így ha nyílt forrásúként a projektünket a google code-ra vagy a sourceforge-ra feltesszük, egy teljesen más nyelvű lelkes fejlesztő is rész tud venni a munkában. A HANGMANünk forrását senki ne tegye fel :D mivel a magyar olvasóknak szánva érthető magyar neveket használtam mindenütt.

No, vissza a gettexthez... Írjunk át minden stringet angol nyelvre, és foglaljuk őket a _() függvénybe. Mellékelem a teljes forrást v1.2 verziószámon, úgyhogy nem muszáj most nekikezdeni mindenkinek :)

Példa:
print _("Welcome to the game!")

Ha megvan, következő lépés a stringek kigyűjtése. Erre a célra én a python-Babel csomagot ajánlom, ennek elég problémamentes a használata. Parancs:
pybabel extract -o hangman.pot ./

Az így kapott 'pot' fájlt másoljuk egy hangman.po fájlba, majd magyarítsuk le az angol szöveget a KDE Lokalize programjával, vagy a gtk-s POEdit-tel, de akár egy sima szövegszerkesztővel is megtehetjük.

Ha kész, mehet a 'mo' fájl előállítása az alábbi paranccsal:
pybabel compile -i hangman.po -o hangman.mo

Ezután be kell tennünk az elkészült 'mo'-t a helyére. Mivel egy linux rendszerben a magyar nyelvhez a lokál beállítás lehet 'hu' vagy 'hu_HU' esetleg 'hu_HU.utf8', ezeket a könyvtárakat létre kell hoznunk a lang könyvtáron belül, majd mindegyikben egy LC_MESSAGES alkönyvtárat. Ezekbe másoljuk be a 'hangman.mo' fájlunkat.

Készen is vagyunk!

Ha most magyar linuxunk van, a hangmant futtatva magyar stringeket kapunk, más nyelven az eredeti angol üzenetek jelennek meg.

Teszteljük! Egy terminálablakban állítsuk át a LANGUAGE környezeti változót angolra, és futtassuk a hangmant!
export LANGUAGE=en
python hangman.py

Angol szöveget fogunk látni! :D
v1.2 zip

1 megjegyzés:

  1. Az input -hoz hogy tudod használni ezt?
    pl:
    valtozo = input("Ide jön amit megjelenít: ")

    VálaszTörlés